torsdag 19 maj 2011

Trerätters vårmeny med riesling i glasen

I lördags hade SMHI varnat för regn. Vi ville passa på att vara ute innan regnet kom, vilket resulterade i att vi var ute hela dagen. Efter en sådan kanondag vill man inte gärna gå in bara för att äta. Med nyplockad hägg i en vas bänkar vi oss - uteplatsen slår det mesta just nu - altanbyggaren ska komma och börja bygga vår altan nästa vecka, sedan blir det ännu smidigare att äta utomhus.
Meny
Gurksoppa
Tonfisk på en risottobädd
Vattenmelon
Vin
Riesling 2007 från Jean Geiler (nr 7480501, 89 kr, 100% riesling) från Alsace, Frankrike
Gurksoppa
  • 3 gurkor, skalade och tärnade
  • 6 dl yoghurt, 3%
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar efter smak

Mixa ingredienserna ordentligt så att ett litet skum bildas på toppen- Häll upp i portionsglas/formar/tallrikar och servera.Tonfisk på en risottobädd

  • 500 g färsk gulfenad tonfisk
  • Marinad
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/2 msk paprikapulver
  • cestat skal från en citron
  • 1 tsk farinsocker
  • salt och peppar efter smak
  • 1/2 dl olja

Blanda samman marinaden och låt tonfirksne ligga i marinade i 30 minuter. Halstra cirka 2 minuter per sida.

Risotto

  • 50 g rostade pinjenötter
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 3 msk smör
  • 3 dl arborioris
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 flaska matlagningsvin
  • 15 dl hönsbuljong
  • 100 g riven parmesanost
  • 1 pkt körsbärstomater, halverade
  • 160 g babyspenat
  • salt och peppar

Fräs lökhack och press i en gryta. Tillsätt riset då löken har mjuknat och fräs under några minuter. Tillsätt chilikrydda och matlagningsvin och låt koka in. Tillsätt litet av hönsbuljongen i taget. Låt koka in. Rör ner parmesanrivet och pinjenötterna och rör om ordentligt. Rör ner spenat och tomater.

Hur var då vinet. Gott, prisvärt, kanske inget vi måste köpa igen, men absolut bra. Den knivskarpa syran jämte en viss blommighet gjorde att Anders sade "riesling" ganska omgående.

1 kommentar:

  1. Visst är det underbart att äta ute! Allt smakar så mycket bättre då!

    SvaraRadera