söndag 22 maj 2011

Astrid Lindgrenkalas på dagis, Lasagne och väninna S på besök

I torsdags var det stort kalas med maskerad på dagis. Att Sigrid, med sin rödlätta hårfärg och kavata personlighet, skulle vara Pippi var det aldrig någon tvekan om. Med Arvids linblonda hår och, mellan varven, busiga påhitt fanns det rimligen också en självklar figur att klä ut sig till...Icke så. Han ville vara poliskonstapel Klang. Så fick det bli. Väl hemma kom min väninna S. på besök. Vi lärde känna varandra under nationslivets glansdagar (för våran del) i Uppsala. Det är något visst med gamla vänner - nu talar vi sällan om gamla saker, men ändå talar vi med samma "intensitet" om allt på ett sätt som man gjorde då. Eller så är det helt enkelt så att man blev vänner för att man hade väldigt många likheter, bla i sättet att prata. Vad vet jag, trevligt var det. En framslängd lasagne i långpanna kan te sig en smula trist i sammanhanget, men den var betydligt godare än vad den såg ut.

Lasagne

  • 1 pkt lasagne
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar, tärnade
  • 4 morötter, rivna
  • 1 kg köttfärs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 röda paprikor, tärnade
  • 2 msk kalvbuljong
  • 2 burkar skalade tomater
  • 5 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • 10 dl keso att fördela överst.

Stek löken i smöret och lägg i köttfärsen i en stor gryta. Lägg i morötter, paprikan och vitlöken och fräs vidare. Häll i tomater och kalvbuljong och låt puttra i 15-20 minuter. Häll i creme fraichen och mixa hela köttfärssåsen (mina barn är inte så förtjust i varken stora lök eller paprika bitar i maten, men även köttfärsen får sig en jämnare konsistens på detta sätt). Olja en långpanna och täck med ett lager lasagneplattor. Täck pastan med ett lager köttfärs, följt av ett laget pasta, följt av ett lager köttfärs. Avsluta med ett lager keso. Låt lasagnen få "gotta till sig" 30 minuter på diskbänken så att vätskan dras in i plattorna, för att förhindra hårda kanter som tittar upp. Grädda i 45 min i 175 grader C. Servera med sallad.

1 kommentar: