tisdag 5 april 2011

Boeuf bourguignon med Chateauneuf-du-Pape i glasen

Den här dagen började jag med middagen direkt efter avklarad frukost. Jag tänkte göra boeuf bourguignon och det tar ju sin lilla tid. Att den småputtrar ett par timmar och fyller hela huset med ljuvlig doft gör ju inte saken sämre. Till denna rätt ett rött vin från Chateauneuf-du-Pape.

När Lena och jag träffades var det just viner därifrån som hon höjde till skyarna. Skulle hon kunna pricka in detta vin? Tunga frågor som pockade på svar.


Boeuf bourguignon

1,5 kg högrev

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

3 msk smör

7,5 dl rött matlagningsvin

3 dl vatten

3 msk koncentrerad kalvfond

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 tsk torkad timjan

2 finhackade vitlöksklyftor

6 schalottenlökar

2 msk maizena

280 g bacon

300 g champinjoner

Skär köttet i mindre bitar. Salta och peppra köttet. Bryn det i smöret i en stor stekpanna. Lägg över köttet i en stor gryta. Späd med vatten, matlagningsvin och fond under omrörning. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vitlöken. Låt sjuda under lock på svag värme i två timmar.


Skala lökarna och lägg ner i grytan. Koka i en kvart till. Red av med maizena utrört i lite vatten. Koka upp igen. Stek svamp och bacon i smör i så de får lite färg. Häll över i grytan och låt det hela sjuda några minuter till.

Servera med potatis.

Domaine du Vieux Lazaret 2008, Chateauneuf-du-Pape, Frankrike, nr 2211, 199 kr.

I Chateeauneuf-du-Pape är hela arton olika druvsorter tillåtna, om man räknar med att vissa finns i två eller till och med tre (grenache noir, grenache gris och grenache blanc) varianter.

Det här vinet anger fem druvsorter på etiketten: grenache (noir), syrah, mourvèdre, cinsault och counoise. Vinet är riktigt, riktigt gott med jordgubbar, kryddor, lingon och örter i doft och smak. Vi kommer absolut att köpa det igen och det blir ett vintips här på vår blogg inom en snar framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar