onsdag 30 mars 2011

Veckans druva: Pinot gris

Pinot gris är en mutation av pinot noir. Pinot noir gör man rött vin av, medan pinot gris ger vitt vin. Druvor av pint gris kan variera en del i färg. Allt mellan gråblå och brunlila kan förekomma. Ja, till och med på samma klase kan druvor med helt olika färg sitta intill varandra. Då bladen är identiska är det svårt att skilja pinot noir från pinot gris ute i vingårdarna. Men, som sagt, den ena druvsorten ger röda viner och den andra vita. Man kan hitta pinot gris i Schweiz, Tyskland (då under namnen grauburgunder eller ruländer), Italien (som pinot grigio), Österrike, Rumänien, Ungern (som szurkebarát) och lite i USA. Men hallå! Frankrike, då? Absolut! Pinot gris från Alsace är nog det man tänker på då man hör druvnamnet. Pinot grisvinerna därifrån är ofta robusta, smakrika och ganska fylliga. Men samtidigt mjuka. En syranivå som inte sticker ut och rejält med alkohol gör att de nästan känns feta i strukturen. Doften är aromatisk och kryddig. Viner på druvan kan vara såväl torra som söta. Har förresten inte Alsaceviner i allmänhet blivit lite väl söta? Minns särskilt ett pinot grisprovning hemma hos min bror och hans flickvän. Alsacevinet stack verkligen ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar