torsdag 17 mars 2011

Italien fyller 150 år - Postgårdsromantikerna firar med italiensk fyrarätters.

Viktor Emanuel (II), Camillio de Cavour, Guiseppi Garibaldi är namnen på tre herrar som kom att ha avgörande betydelse för Italiens enande 1861. Venetien tillhörde visserligen inte landet förrän några år senare, efter krig med Österrike, men på det stora hela var landet enat. Då vi är väldigt förtjusta i italiensk mat, vin, konst, kultur (vi omfamnar såväl romarriket, Medicis Florens som Scaligeris Verona mm mm mm i detta) och mode (Bröllopsresan som avslutades med shopping i Milano är något vi fortfarande gärna pratar om), kändes det som om det vore på sin plats att fira Italiens 150 års dag med en italienbaserad fyra rätters måltid! Dukningen går i rött och vitt med en rödvitsrutig duk. servettbrytningen heter Picknick och dyker snart upp som en fredagsservettbrytning.
Antipasti
Bruschetta
Primo Piatto
Spenattagliatelle med musslor
Secondo Piatto
Saltimbocca
Dolce
Panna Cotta
Bruschetta, 4 pers
  • 2 långa baguetter
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök pressade (kan minskar, barnen tyckte att det var alldeles för starkt)
  • 6 tomater, som mixas

Skiva bagetterna i 2 cm tjocka skivor och grilla i ugnen på båda sidor. Penlsa på olivolja och vitlök på båda sidor. Fördela tomathacket jämnt över brödskivorna.

Spenattagliatelle med musslor

  • 2 pkt färsk spenatpasta
  • 2 burkar konserverade musslor
  • 5 dl creme fraiche
  • 2 dl riven parmesan
  • saften från 2 citroner
  • salt och peppar efter smak

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och häll ner övriga ingredienser och blanda väl.

Saltimbocca

  • 8 tunna skivor kalvinnanlår
  • 8 skivor prosciutto
  • 8 salviablad
  • 23 msk olivolja
  • 100 g smör
  • 2 dl matlagningsvin

Banka ut köttet mellan två plastfolier tills de är 0,5 cm tjocka. Lägg på ett salviablad och rulla runt en skinkskiva (egentligen ska man lägga allt på varandra och sätta en tandpetare igenom allt). Hetta upp oljan och hälften smöret och stek köttet 2-3 minuter per sida. Stek alla köttbitar på samma sätt. När sista köttbiten är stekt och borttagen ur stekpannan häller Du oljan ur stekpannan. Häll i vinet, som Du kokar tills det har reducerats till hälften. Tillsätt resten av smöret.

Panna Cotta

  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 3 gelantinblad
  • 250 g bär att servera till

Värm grädde och socker på svag värme. Rör om tills sockret har löst sig. Lägg gelantinbladen i kallvatten under 10 minuter. Krama ur dem och rör ner dem i gräddblandningen. Häll i 4 portionsformar. Lossa formarna genom att lägga dem i hett vattenbad en kort stund. Servera med färska bär.

CIN-CIN!

1 kommentar:

  1. GRATTIS, säger vi till Italien, landet som är "skuld" till så mycket godsaker vi sätter i oss.

    SvaraRadera