lördag 5 mars 2011

Ungersk trerätters

Vi tänkte vi skulle återuppleva sommarens Budapestvistelse. Så vi gjorde en ungersk trerätters en lördag i vintriga februari. OK, pannkakorna vi åt till efterrätt var egentligen de vanliga pannkakorna vi brukar göra. Men förrätt och varmrätt hade definitivt ungersk prägel.
Langos

25 g jäst
3 dl mjölk
4 kokta potatisar
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbakningen
5 dl olja till friteringen
Fyllning:
2 dl gräddfil
3 klyftor vitlök
1 finhackad rödlök
2 burkar stenbitsrom
salt
Rör ut jästen i mjölken och blanda i riven potatis, salt och mjöl. Arbeta ihop till en slät deg. Låt jäsa i 40 minuter.
Mjöla ett valfritt underlag och placera degen på detta. Gör ovaler som är ungefär 15 cm långa. Låt dem jäsa i 10 minuter.
Häll oljan i en stor, tjockbottnad panna och låt oljan bli riktigt het. Fritera langosbröden, ett i taget, tills de får en fin färg. Tar någon minut per sida och styck eller så.
Servera med gräddfil innehållande finhackad vitlök och lite salt. Toppa med rom och rödlök.
Jag hade aldrig ätit langos tidigare och blev helfrälst! Lena hade testat på Vattenfestivalen för x antal år sedan.


Gulasch
1 kg högrev
3 msk smör
3 msk olja
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 mska paprikapulver (starkt)
2 tsk kummin
1 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
6 dl oxbuljong
svartpeppar
Skär köttet i tärningsbitar med sidan 1-2 cm. Salta dessa och bryn i smöret och oljan i en stor gryta.
Hacka löken och vitlöksklyftorna och lägg detta i grytan. Låt fräsa i ett par minuter under omrörning.
Häll i paprikapulver, tomatpuré och mjöl. Låt fräsa någon minut till.
Häll i buljongen och kumminfröna. Låt koka på svag värme i 40 minuter under lock.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta och creme fraiche!
Mycket gott! Kumminsmaken sätter sin prägel på rätten på ett mycket trevligt sätt.

Barnen uppskattade efterrätten mest! Ser nu dessutom att glassen och chokladsåsen nästan ser ut som fåret Shaun, en av favoriterna på Barnkanalen.

2 kommentarer:

  1. Haha, där ser man... skulle ju helt klart ha varit på plats i Sverige när denna afton gick av stapeln och kanske smugit mig in och knaprat lite på mina rötters cuisine... Langos är faktiskt inte så dumt, och jag, precis som Lena, åt det just på Vattenfestivalen, lustigt nog.

    Och fåret Shaun i denna tappning skulle ha gått hem väldigt bra i detta hus också - och jag tänkte faktiskt just på honom när jag såg bilden, innan jag hunnit läsa texten!

    Stor, ungerskladdad kram,
    Helena

    SvaraRadera
  2. Tänk på att aldrig fräsa paprikapulver. När detta läggs i ta av kastrullen, rör runt och sedan ha in buljong. Fräser man pulvret blir det ofta lite beskt.
    mvh Robert

    SvaraRadera