torsdag 17 februari 2011

(Röd)vinprovning som en trestegsraket

Inför denna vinprovning hade jag tänkt i tre steg.

1) Den första delen var att kunna känna skillnaden på systembolagets fyra olika smakindelningar (enligt systemets egna hemsida):
A) Mjukt och bärigt: Friska och mjuka viner. Typiska kännetecken är att de ska smaka röda bär som hallon och jordgubbar, röda vinbär och lingon. Lättare passar till kyckling och fläskkött. De friskare passar till stekt och grillad fisk.
B) Kryddigt och mustigt: Ofta fatlagrade viner med smak åt torkade frukter, vanilj, peppar, örter och kryddor. Passar till lamm, nötkött och fläsk, gärna med svamp och mycket örter.
C) Fruktigt och smakrikt: Tydligt fruktiga viner, ofta med inslag av svarta vinbär, björnbär, körsbär, mynta och vanilj. Passar till stekt eller grillat kött, gärna nöt eller lamm.
D) Stramt och nyanserat: I regel friska och sträva. Smak av mörka bär, ceder, mörk choklad och rostat kaffe. Vinner ofta på lagring. Passar till mustiga och smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt.

2) Från vilka länder kom vinerna?
För att man inte skulle få för enkelt med kanske en fruktig shiraz från Australien (där man kanske enkelt kan ta ut att den kom från just australien på grund av frukten) valde jag att ta alla fyra smakerna från samma land, ja jag hittade tom samma distrikt: Alla fyra var Chianti viner - tre var tom Chianti Classico, medan den fjärde endast var Chianti. Jag undrar om det inte var så enkelt att det faktiskt bara var Italien som kunde erbjuda viner från samtliga fyra smakinriktningar. För att rensa på olika smakinriktningar från olika områden kändes det extra lyckat att dessutom få tag i dem alla från samma distrikt.
3) Vilken druva förenade vinerna?

Hade man väl klurat ut fråga nummer två var det ganska enkelt att även ta ut Sangiovesedruvan.

Fråga nummer 2 och 3 var ganska enkelt, när jag väl hade sagt att samtliga viner kom från samma land. Fråga ett var det värre bevänt med. En Anders (alla dessa män med tilltalsnamn Anders, kan ingens föräldrar klura ut något annat att kala sin teling?) hade två rätt, övriga ett enda.... Spontant kan jag tycka att fråga 1) BORDE vara enklast (hade själv ynka ett rätt) då detta är litet av en produktnyckel som man utnyttjar då man ska välja mat till vinet. Eller så var vinerna helt enkelt för smak och doftmässigt lika för att man skulle kunna göra dessa särskiljningar. Tre av de fyra vinerna hade dessutom likadana klockdiagram (75 % fyllda, det var samtliga med Classico-beteckningen) på både fyllighet, strävhet och fruktsyra. Endast en hade lägre. Intressant var det i vilket fall. Och väldigt trevligt.

Vinerna jag hade valt var:

A) Piccini Chianti (nr 22467, 75 kronor) Sangiovese. Mörka körsbör i både smak och doft. Fick kvällens minst positiva omdöme: "Metallisk unkenhet". Kvällens förlorare.

B) Terreno (nr 2373, 89 kronor) Chianti Classico; 90 % Sangiovese, 10% Canaiolo. Körsbär i både smak och doft och mörk choklad i eftersmak.

C) Brolio (nr 2705, 115 kronor) Chianti Classico på Sangiovesedruvan. Doft och smak: Inslag av körsbär, kaffe och choklad.

D) Pèppoli (nr 32231, 111 kronor) Chianti Classico; 90% Sangiovese och 10% av Merlot och Syrah. Mörka körsbär, tobak och choklad. Kvällens stora vinnare, enda flaskan som tog tvärslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar