söndag 9 januari 2011

Vinprovning på tema Ek!

Vi brukar ju prova olika druvor/länder/distrikt mot varandra. Denna gång ska vi undersöka om vi kan känna skillnad på hur mycket ek som vinet har kommit i kontakt med, om det har rört sig om ekfat eller ekchips och om eken är amerikansk eller fransk...

Idén är suverän, även om vi inte kan stoltsera med att vi kläckte den själva - vi har tagit såväl idé som förseslagna viner rakt av från en tidning.
1) Mezzacorona Marzemino (nr 22372, 66 kronor) Ett rött, fruktigt vin från norra Italien. Vinet har lagrats i stora (10.000 liter) gamla, ekfat under 5 månader. Tanken är att ju större och äldre fat, desto mindre fatkaraktär får vinet. I detta vin ska fatkaraktären vara högst blygsam, om ens existerande. Den ska mest bidra till att ge vinet struktur och rondör.

2) Hidden Rock Petit Verdot-Cabernet Sauvignon (nr 12174, 56 kronor) Ett rött, saftigt koncentrerat sydaustraliskt vin. Ett vin som har fått sin ekfatskaraktär från EKCHIPS! Hade vinet istället fått motsvarande ekkaraktär från ekfat, hade prislappen hamnat betydligt högre. Kan man känna att det rör sig om ekchips istället för ekfat?

3) Baron de Ley Rioja Reserva 2005 (nr 2525, 105 kronor) Riojaviner lagras traditionellt i amerikanska barriquer (59 liter). Den stora skillnaden mellan fransk och amerikansk ek är att den senare är porösare och dessutom mer rik på vanillin. Ofta ger amerikansk ek dessutom karaktär av kokosnötter. Detta vin har lagrats i 24 månader i barriquer samt ett år i flaska. Det ger ett vin med viss mognad och där ekfatet präglar vinets karaktär.

4) Farmer's Ranger Blend (nr 2191, 99 kronor) Ett "power"-vin från solvarma Kalifornien. Superkoncentrat av frukt och en rejäl portion av nya rostade ekfat. När faten rostas ger de vinet en karaktär av mocca och kaffe. I detta vin har faten en framträdande betydelse för vinets karaktär.

Hur provningen gick? En Anders kammade faktiskt hem tre av fyra rätt. Hans namne ska slänga vinböckerna och övergå till Anna Gavaldas bok: "Hunting and gathering" (Tillsammmans är man mindre ensam" på svenska), en bok han aldrig hann läsa klart då vi fick låna den svenska versionen, men nu har han ju all tid i världen då inga vinböcker pockar på hans uppmärksamhet...
Barnen fick också en dryckesprovning,
1) hallon- mot pärondryck och
2) lingondryck provades mot äppeldryck.
Jag hade hällt i röd karamellfärg i äppel- och pärondryckerna för att inte färgerna skulle göra provningarna löjligt enkla. Provning nummer 1 var nog ganska svår, men andra provningen tror jag faktiskt att samtliga barn över 3 år prickade in.

1 kommentar:

  1. Fina idéer är till för att prövas!! :)Tack för boktipset! Hade inte hört om Anna tidigare. Verkar intressant! Så jag gör som Anders..klickar hem den tillsammans med dagens bokbeställning ;)

    SvaraRadera