torsdag 25 november 2010

Vinprovning bland stjärnor och kvarkar: 3 varianter av samma druva Primitivo, Zinfandel och Vranac

I ett svagt ögonblick dristade sig fru N. att tillstå att hon hyste en svaghet för både kvarkar och stjärnor. Det blev för mycket för mig som genast började fundera över hur vi skulle duka bordet vid en nära förestående bjudning....Dukningen (i silver, grått och vinrött) bestod av värmeljus i mandelformar, småstjärnor (beskrivning längst ner på detta inlägg. Ännu ett exempel på alla dessa vikningar som mina kollegor har lärt mig) och servettbrytning "stjärnan". Quelle magnifique!!!

Hur var det med vinprovningen? Mycket intressant. Jag hade köpt in viner från tre olika länder vars druvor är en och samma druva, fast de heter helt olika: Primitivo, Zinfandel och Vranac. Att det rör sig om samma druva har visat sig genom DNA-prover.

Vinerna det rörde sig om var:
A Mano (100% Primitivo, nr 2308) från Apuliuen, Italien. Intetsägande doft, med smak av mörka bär och lakrits.

Vranac Montenegrin Black (100% Vranac, nr 6286) från Lake Skadar Valley, Montenegro. Doft av inälvsmat, smak av hallon och körsbär. Någon form av märklig tom "vattensmak" mitt i allt. Inte helt gott. Alla andra kände en stark doft av charketurier här.

7 Deadly Zins (100% Zinfandel, nr 6690) Här kände jag en enorm stark charkuteridoft men även björnbör. Något bränt även i smaken där även björnbär återfanns. Kvällens absoluta vinnare - riktigt gott!

Hur gick provningen? Anders lyckades pricka in primitivon. Men det är väldiugt roligt, och lärorikt, att prova viner mot varandra.Vikta småstjärnor
  • Klipp 1 cm breda, 30 cm långa pappers remsor
  • Knyt en vanlig knut försiktigt, den ska vara platt - så att en femhörning kan skapas.
  • Vik bandet varv efter varv på det sätt som är följsamt tills papperet tar slut (är helt logiskt då man väl testar)
  • Vik in den sista flärpen mellan två lager.
  • Femhörningen är nu platt som en pannkaka-
  • "Buffa" ihop femhörningen så att den blir bredare, tryck in långsidorna samtidigt, så bildas små stjärnor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar