söndag 7 november 2010

Vinprovning av druvorna Malbec, Merlot och Carmenére

Denna vecka stod jag för dukning och vinval samt förrätt (en väldigt liten historia, svampkrustader). Jag läste nyligen om att man tills för tio år sedan trodde att den chilenska druvan Carmeniére var Merlot, då man hade importerat den från Frankrike för dryga 150 år sedan, i just den tron. Vid DNA-test har det sedan visat sig att det rör sig om en helt annan druva.
Tävlingen bestod av två flighter
Flight 1) chilensk Carmenére mot fransk Merlot.
Flight 2) argentinsk Malbec mot fransk Malbec.

Flight 1)
  • chilensk Carmenére ska vara fylliga, fruktiga och relativt sträva röda viner med toner av svarta vinbär och plommon.
  • fransk Merlot kan variera smakmässigt. Den kan vara alltemellan tanninsträv och silkeslen. Fruktaromer som brukar förknippas med den är svarta vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär. I Bordeaux kan den vara kryddig med kanel, korint, tryffel, tobak och lakrits.

Flight 2)

  • argentinsk Malbec är kryddiga, mjuka, fruktiga och plommonsmakande.
  • fransk Malbec I Cahors (ursprungsdistriktet i vår provning) har vinerna smak av vilt, russin och tobak.

Kvällens enda kvinnliga tävlingsdeltagare, Heléne, vann stort. Kvällens totala flopp var faktiskt Anders som lyckades med att missa alla fyra vinerna (vilket, sett ur sannolikhetsperspektiv, torde vara nästintill en omöjlig bedrift). Jag tror att det senare kan förklaras av "tävlingsnerver". Här hade vi tre druvor som vi knappast druckit alls och pricka rätt då...Anders låtsades desperat att han inte tyckte att tävlingen var så viktig, men bladandet i vinböckerna bakom lyckta dörrar de efterföljande kvällarna, talar om en annan sanning...Barnen fick också en liten smaktest - jag hade hällt upp två karaffer med vatten, ena fylld med äppelskivor och en annan med citroskivor. Kunde de gissa vad vattnet hade smak av. Både Arvid och Felix (8 år) prickade rätt. Alex (6 år) hann aldrig svara och Sigrid ville inte ha "vatten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar