onsdag 10 november 2010

Veckans druva: Malbec

En av fem tillåtna druvor i Bordeaux, även om den inte tillhör topptrion (cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc) där. Finns även i Loire, där den kan ha problem att hinna mogna, och i Cahors strax sydost om Bordeaux. I Cahors blir vinerna på druvan fylliga, smakrika och mörka i färgen. Plommon och tobak går allt som oftast att hitta i smaken.
Men om ni sitter till bords på en middag och har en flaska som det står "Malbec" på framför er kommer den förmodligen från ett annat land - nämligen Argentina. Just i Argentina har malbec gjort sig ett namn. Där odlas druvan bland annat i Mendoza. Mörka, fruktiga, robusta, kryddiga och eldiga kan vinerna beskrivas som. Plommon och björnbär går att hitta.
Jag gillar argentinsk malbec. Kanske att det inte tillhör de elegantare vinerna. Men ett robust och grovhugget vin har också sina förtjänster - särskilt när snön viner (ofrivillig ordvits!) runt husknutarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar