tisdag 23 november 2010

Thanksgiving i svensk tappning

Fredagkväll och vi har bjudit hem våra vänner fam N. Från början hade vi tänkt oss pumpasoppa till förrätt till en femrättermeny. Tidsbrist och småbarn sänkte vår ambitionsnivå något, men det blev en väldigt trevlig kväll ändå, även matmässigt. Förrätten hade vi sett i TV programmet "halvåtta hos mig" - alla i programmet var såååå lyriska, även den som var mest tveksam före varför den kändes väldigt lämplig. Den var dessutom suveränt god. Låta en kalkon gå 6-7 timmar i ugn kändes inte heller som ett lämpligt alternativ en fredagkväll efter jobbet, vi valde att köpa kalkonfilé istället -vilket gott kött på min ära, helt suverän huvudrätt.
Aprikos och getostsymfoni, per portion

  • 2 skivor getost
  • 20 grams skiva brieost
  • 1 aprikoshalva (ur konserveringsburk)
  • timjan
Lägg en skiva getost i en smord portionsform, varva med en aprikoshalva, följd av ännu en getostskiva. Toppa med en skiva brei och strö över timjan. Gratinera i ugn i cirka 5-10 minuter.
Kalkonfilé med senapssås, 6 personer
1, 2 kg kalkonfilé
Marinad:
4 msk stark senap
4 msk dijonsenap
2 dl pressad apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
4 msk färsk rosmarin
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sås:
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
2 msk marinad
2 dl vispgrädde
2 msk majsstärkelse
2 tsk färsk rosmarin
1 krm vitpeppar
2 kg potatisskurna i klyftor, salt och 0,5 dl olivolja.
Blanda ingredienserna till marinaden. Spara 4 msk av marinaden till såsen. Marinera kalkonfiléerna i två timmar. Vänd dem då och då.
Skär 2 kg potatis i klyftor. Häll över 0,5 dl olivolja och 2 tsk salt. Grädda i ugnen, 225 grader, i 25 minuter.
Häll bort marinaden från kalkonfiléerna och placera filéerna i en ugnssäker form. Grädda i ugnen, 225 grader, i 20 minuter.
Lös upp buljongtärningen i vatten i en kastrull. Tillsätt marinad och grädde. Låt allt koka i ett par minuter. Red av med majsstärkelse utrört i en skvätt vatten. Låt koka igen i ett par minuter. Tillsätt rosmarin och peppar.

Servera gärna med en sallad bestående av savojkål och rödlök stekt i lite marinad. Mmm....
Cheesecake, 8 pers
  • 8 digestivekex
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, smält
  • 500 g phildelphia ost
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 äggulor + vitor
  • 2,5 dl vanilj kesella

Garnering

  • Kiwi, 4 st

Mixa digestivekex oxh smör. Platta ut degen i en smord form med löstagbar botten och förgrädda i 150 grader C. i cirka 10 minuter. Mixa osten med sockervarianterna. Vispa äggvitorna hårt i en rostfri ren bunke (minsta smuts gör att äggvitorna inte "lyfter"). Vänd ner äggvitorna i ostmassan. Häll smeten i formen över digestivebotten och grädda i cirka 1 timme.
Ta ut kakan ur ugnen och bred över kesellan. Grädda kakan i ugnen i ytterligare 10 minuter.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vilken underbar mat och fina bilder.
    Har du möjlighet att skicka en bild på beskrivningen hur man gör vikningen av kungakronan? Bilden är så liten så jag ser inte riktigt. Det vore jättesnällt.
    Min mail är ulrika.raumer@telia.com

    SvaraRadera