lördag 20 november 2010

Middag och vinprovning hos bror och flickvän

Min bror och hans flickvän bjöd in på middag och vinprovning mitt i mörkaste november. Och det är ju under den tiden på året man mest uppskattar inbjudningar. Mörker, snöslask, kyla och långt till jul....
Det brukar bli rätt svåra provningar, men det ser vi som en komplimang - de tror att vi är ena riktiga proffs när det gäller vin!
Till vinerna serverades en riktigt delikat trerätters. Mmmm....

Upplägget förde tankarna till "Fem myror är fler än fyra elefanter": Fyra viner serveras. Tre är gjorda på samma druva. Kort sagt; Vilket vin ska bort?

Vinerna var (det ska tilläggas att ingen prickade in vilket vin som skulle bort):

Hubert Beck Pinot Gris Reserve du Chevalier 2008, Alsace, Frankrike, 99 kr
Det vin som kändes mest avvikande på grund av sin sötma. Det visar hur enkelspårigt man tänker. Ett vin ska bort med avseende på druva. Hjärnan översätter till: Det vin som är udda ska bort. Resultatet blev att jag trodde att det vin med märkbar restsötma var det vin som hade avvikande druva. Det kändes ju avvikande. Äpplen och honung gick att hitta i smaken.

McGuigan Black Label Pinot Grigio 2009, Australien, 76 kr
Ett vin som jag tror att min bror och hans flickvän gillar - det har figurerat i en vinprovning hos dem tidigare. Päron och citrus.

Dunavár Pinot Grigio 2008, Ungern, 59 kr
Trots den blygsamma prislappen ett av kvällens godaste viner. Men så kommer det ju också från vårt, sedan i somras, nya favoritland Ungern. Även här hittade vi päron och lite citrus.

Santagostino Cataratto-Chardonnay 2008, Italien, 64 kr
Kvällens katt bland hermelinerna. Självklart borde vi ha anat att ett sicilianskt vin skulle dyka upp - värdparet besökte ju ön i somras. Nej, jag anade inte att det var det här vinet som skulle bort. Även här citrus men även tropiska smaker.

Temat med tre (av fyra) viner på samma druva kommer vi med största sannolikhet kopiera själva på någon provning i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar