måndag 8 november 2010

Fläskfilé med rödvinssås

Min gamle kompis M med familj på besök. "Gamle" som i kompis sedan länge. Rent åldersmässigt är han inte så gammal. Inte ens fyrtio fyllda. Nåja, nog om detta.
M och jag lärde känna varandra i slutet av 80-talet när vi jobbade extra inom långvården. Det blev rätt många (och roliga!) somrar som vi jobbade ihop. M pluggade språk, jag kemi och matematik. M blev översättare, jag lärare.
Kul att vi fortfarande håller kontakten och träffas - numera familjevis!
Fläskfilé med rödvinssås
1,2 kg fläskfilé
4 msk smör
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Potatismos med baconsmulor
1 kg potatis
2 msk smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 pkt bacon
4 skivade salladslökar
Rödvins- och sardellsås
4 msk strösocker
7,5 dl rött matlagningsvin
4 msk kalvfond
4 msk balsamvinäger
4 finhackade sardeller
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör
Potatismoset:
Skala potatisen och koka den. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen. Rör ner smör och mjölk. Vispa med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
Stek baconet. Finhacka det därefter och blanda ner det i moset.
Skölj och finstrimla salladslöken. Blanda därefter den med moset.
Köttet:
Putsa och skiva fläskfilén. Salta och peppra. Stek i smör på lagom värme.

Såsen:
Smält sockret på medelgod värme i en kastrull. Tillsätt vin, kalvfond, balsamvinägert och sardeller. Låt koka 10 minuter utan lock.
Blanda majsstärkelse i lite vatten. Vispa ner detta i såsen. Koka upp under omrörning.
Servera till en mix av paprikabitar i olika färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar