tisdag 5 oktober 2010

Vinprovning: Pinot Noir

Dukningen gick i vitt och gult, med blommor från den egna rabatten. Under den vita duken med gallervirkat mönster låg en gul duk. Detaljer i mässing och en servettbrytning som kallas Japansk servettbrytning de Luxe.
Anders lagade maten och jag skötte dukning och vinval. Han hade sagt att den aktuella maten gick under benämningen Burgundisk gryta. Vi hade ett flertal Bourgogner, men även viner från andra delar av världen på just druvan Pinot Noir (=DRUVAN, som nästan samtliga röda viner från Bourgogne görs av, undantagna de från Beaujolais där druvan Gamay härskar) i vinskåpet - kunde dessa möjligen vara något att göta en vinprovning på?

Skulle jag följa hans råd? Hmmm???

Jag valde faktiskt att göra som han föreslagit. Ur vingömmorna radade jag upp två pinot noir, ett, Erath Pinot Noir, från USA och ett, Egri Pinot Noir Gruber, från Ungern.

Att det rörde sig om pinot noir rådde aldrig någon tvekan, de ljusröda, ganska genomskinliga, färgerna, talade sitt tydliga språk.

Men ungraren blev tagen för att vara en fransos. Jag förstår absolut anledningen - de är mer subtila i sina smaker båda två. Här kunde vi båda känna en eftersmak av vanilj (Anders) eller svag mintsmak (jag). Här var det inget som stack ut, utan allt flöt sammat på ett riktigt trolskt sätt. Pinot Noir när det är som bäst - och då ÄR det vår absoluta favoritdruva. Detta vin kommer vi att återkomma till....Och Ungerska viner!!! Det finns väldigt mycket mer än Tokajer. Prisvärda är de också!

Amerikanaren tog Anders direkt - här var smaken litet av hallonsaft och mycket mer svulstig. Med en inte helt passande bäska mot slutet. Men ändå helt ok! Hade passat suveränt som sommarvin med hallonassociationerna.

Erath Pinot Noir, från Oregon, USA (2007, köpt på Vikingline båt i vintras för 153 kronor.) Doft av mogna bär och vanilj. Mjuk frukt kraftig ton av hallon och apelsinskal i eftersmaken.


Egri Pinot Noir Gröber, av Gál Tibor, från Egri, Ungern (2003, Systembolagets B.S. (89577) för 249 kronor)

Vinet är lagrat på små ekfat i 12-14 månader och därefter minst 5 månader på flaska. Jag tyckte att det doftade väldigt mycket nyvässad blyertspenna. Smak av svarta vinbär och en viss strävhet. Vinet har en lång eftersmak av bitter choklad och körsbärskärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar