söndag 24 oktober 2010

Halloweenkläder för barn; pumpan och svarta katten.

I fjol började jag sy litet maskeradkläder till barnen att ha på Halloween. Detta skulle vara början på ett nytt intresse som jag inte ens visste att jag hade. Iår bad Arvid mig om att få bli katt (Han i sin tur blev inspirerad av våra fönsterdekorationer som jag klippte ut i svart tjockt papper runt Halloween ifjol). Sigrid hade inga uttryckliga önskemål, men där hade jag själv försvunnit bort i funderingar om förbättrad pumpeutstyrsel...
Sigrid är inne i en "grön" period - hon är väldigt förtjust i färgen grönt. Dit hör dessvärre inte färgen orange....Kragen syns därför inte så väl på bilden, men den är sydd med långa spetsar och ser väldigt bladigt grönskande ut. Kattens svans är fylld med tyg.
Arvid har snällt satt på sig Sigrids kläder, då jag aldrig hann fota henne med hela "pumpeutstyrseln" på. Arvid är dock två år äldre och byxan därför något för kort.
Till Pumpan
  • 120 cm orange tyg med bredd 150 cm.
  • Gummiband.

Klipp det orange tyget på mitten. Fålla och sy kanaler för gummiband både upptill och nedtill. Dra ett gummiband i de båda sidor som ska sitta runt halsen. Dra ett annat gummiband i de sidor som ska utgöra botten av pumpan. Pumpans Mössa, Byxor, Tröja och Krage - cirka 2 meter grönt bomullstyg totalt till en 2-åring

Mössan

Klipp ut en cirkel med diameter 80 centimeter, fålla och sy en kanal runt (med en yttre kant om cirka 15 cm som mössbrätte) som Du drar ett gummiband igenom. Mät barnets huvudstorlek för att få exakt längd Du ska ha på gummibandet.

Pumpans Krage

Klipp en 1 meter lång krage med stora flikar utmed ena sidan på dubbelt tyg. Sy ihop flikarna på avigsidan, vänd på dem och stryk dem. Sy ihop den andra långsidan och sy en kanal för gummibandet som Du drar igenom och knyter ihop på lagom storlek för barnet.

Byxorna

  • Klipp ut mönstret efter ett par byxor som barnet brukar ha - men med över 10 centimeters sömsmån runtom (byxorna ska ju vara vida).

Fålla byxdelarna runt om och sy ihop. Sy en kanallängd uppe i midjan och i vardera benet. Dra igenom gummiband i dessa tre kanaler.

Tröjan

  • Klipp ut mönstret efter ett par byxor som barnet brukar ha - men med över 10 centimeters sömsmån runtom. Till Ärmarna klippte jag dessutom två långa flikar nedåt längst ut.

Fålla tröjdelarna runt om och sy ihop, lämna en öppning i halsen, där Du syr ner fållen mot tröjans baksida. Sy ner fållen längst ut i ärmarna och nere i midjan.


Kattdräkten, jag köpte 2 meter tjockt ylletyg, då syaffären saknade mer pälsliknande än så. Utstyrseln är till en fyraåring.

Byxorna

  • Klipp ut mönstret efter ett par byxor som barnet brukar ha - men med över 10 centimeters sömsmån runtom (byxorna ska ju vara vida).
  • klipp ut en 50x20 cm rektangel för svansen.

Fålla byxdelarna runt om och sy ihop, lämna en öppning baktill för svansen. Sy en kanallängd uppe i midjan och i vardera benet. Dra igenom gummiband i dessa tre kanaler. Fålla samman svansen i en tjocklek som Du vill ha. Sy fast på byxans baksida.

Tröjan

  • Klipp ut mönstret efter en tröja som barnet brukar ha - men med över 10 centimeters sömsmån runtom.

Fålla tröjdelarna runt om och sy ihop, lämna en öppning i halsen, där Du syr ner fållen mot tröjans baksida. Sy in fållen nere i midjan. Längst ut i ärmarna syr Du två kanaler som Du drar gummiband igenom.

Katthuva

  • 2 st 40x20cm rektanglar, som är litet rundad på ena långsidan (för ansiktet). Även rundad upptill baktill.
  • 2 4x4x4cm trianglar till öron.

Fålla öronen och lägg åt sidan. Sy samman rektanglarna från "pannan" och nedåt ryggen. Fålla och sy en söm längs med övriga huvan. Sy på öronen högst upp.

2 kommentarer:

  1. Men duuu, vilka underbara kostymer! Och nog blir de söta som pumpor, de små liven - mina stackars killar har påtvingats en och samma pumpadräkt under olika år, en som jag sydde till Joshua när vi bodde i Turkiet och som säkert är ryligt obekväm eftersom den har stoppats upp som en kudde för att bli rund och pumpalik... ;-D

    Angående foto på tyg så använder jag "Iron-on Transfer Paper", sådant man använder tex för att överföra bilder till T-shirts mm. Finns att köpa på de flesta ställen där man kan köpa olika papper och detaljer för skrivare (gissar Elgiganten o dyl, samt pappers-/kontorshandel...). Man skriver ut önskad bild direkt från datorn till transferpapperet, följer sedan instruktionerna för just den typen av transferpapper, vilket brukar innebära ett par minuter med strykjärnet på högsta värme, men med ångfunktionen avstängd. Tänk bara på att bilden blir spegelvänd på tyget, såvida du inte kan vända den på datorn innan du trycker ut den (jag har ingen aning om hur det går till...;-).

    Kram!
    Helena

    SvaraRadera