torsdag 5 augusti 2010

Vinprovning hos familjen N

Till den utsökta maten bjöd familjen N på vinprovning. In på bordet kommer två aluminiumfolieklädda flaskor. Två glas per person ställdes fram. Nu gällde det! Vad var det för viner? Ja, för att lyckas gissa rätt måste man vara lite slug. Vad har flaskorna för form? Vad har familjen N bjudit på tidigare?

Det ena vinet var en tydlig shiraz. Där fanns björnbär, peppar och även choklad. Australien? En liten smygtitt på den översta delen av flaskan som inte hade ett yttre av aluminium. Klarröd färg. Kan det vara ett Penfoldsvin? Hmmmm, visst har de bjudit på Penfolds Thomas Hyland Shiraz tidigare... Jo, så måste det vara!
Och mycket riktigt! Det var Penfolds Thomas Hyland Shiraz. Även Lena identifierade vinet som ett shirazvin.

Det andra vinet var svårare. Gräs och lingon. Inte så mycket till doft men god smak. Strävt men inte svarta vinbär.... Lena föreslog cabernet sauvignon, men jag var lite osäker. Saknade doften av svarta vinbär. När så värden säger att ett av vinerna är från Frankrike drämmer Lena till med Bordeaux! Och mycket riktigt. Chateau de Seguin görs just i Bordeaux. Och visst finns där cabernet sauvignon. Tillsammans med merlot och cabernet franc.

Efter en sådan här provning kan man ändå känna att man har lärt sig ett och annat om vin...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar