tisdag 31 augusti 2010

Smårätter med kronärtskockor i högsäte

Kronärtskockorna hör till tistelsläktet - nog skulle jag uppskatta om dessa dök upp i vår gräsmatta, hellre än de små stickiga saker som vi har all möda i världen att få upp.

Kokta kronärtskockor, 4 pers
  • 4 kronärtskockor
  • vatten
  • salt

Koka upp vattnet och saltet i en stor kastrull och lägg i kronärtskockorna. Låt koka i 45 minuter. Häll bort vattnet. Skockorna, det ätliga innersta av bladen som tas bort en efter en som doppas i smör som smälts av den varma skockan. När man nått ner till "skägget" skärs detta bort/dras bort och man äter kronärtskocksbotten...

Kronärtskockshjärtan med en marinad av chili och vitlök
  • 2 burkar konserverade kronärtskockshjärtan
  • 1 grön chili - utan kärnor och finhackad
  • 1/2 finhackad vitlök
  • 2 msk finhackad timjan
  • 1/2 fl olivolja
  • salt

Rör samman alla ingredienser utom kronärtskockorna. Dela skockorna i 4 delar vardera och vänd ner försiktigt. Låt dra i minst 1 timme.

Fetaost med chili och vitlök

  • 200 g tärnad fetaost
  • ingredienbserna till samma marinad som receptet ovan.

Rör samman fetaosten och marinaden. Låt stå och dra i 1 timme.

Baconinlindade musslor

  • 1 pkt bacon
  • 1 burk konserverade musslor i vatten

Dela baconskivorna i 3 lika stora delar. Vira in varje mussla i en baconskiva. Stek tills baconet blivit knaprigt. Servera.

Servera litet oliver i en tallrik som en egen minirätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar