tisdag 3 augusti 2010

"Halv åtta hemma hos mig" i regi av familjen N

Över välkomstdrinken, bestående av det mousserande vinet Marqués de Monistrol (nr 7710, 40% Xarello, 30% parellada och 30% macabeo. Hade drag av smultron.) från Katalonien, Spanien, antog vi och herr Z. familjen Ns utmaning om en mattävling i samma anda som TVs "Halv åtta hos mig". Vi brukar träffas minst tre gånger per år, en gång hos varje familj, (förutom över julbord och "mellanträffar" - dessa tre middagar är lika självklara som att julafton och midsommarafton infaller vid vissa bestämda tidpunkter varje år).
Tävlingen går ut på att vi ska betygssätta varandras matlagning, passande viner, dukning och värdskap. Precis som på TV är betygsskalan 1-10, ju högre siffra desto bättre. Detta var första deltävlingen, nästa infaller hemma hos oss under julledigheten och finalen går hemma hos herr Z under påskhelgen nästa år.
Vinnaren kommer att erhålla två flaskor mousserande. Jag tror att vi alla kan vara en smula tävlingsinriktade och väldigt matintresserade på det....det kommer att bli en tuff match.
Tävlingen var igång och herr N. ställde sig framför grillen med sina oxfiléskivor, korvar och halloumiost... En delikat sallad ställdes fram, tillsammans med med hemmagjord Café de Parissås och fetaost och rödbetssallad samt couscous.
Under tiden var det vi inbegripna i vinprovning, mer om detta i ett senare inlägg.
Pecanpajens recept är sannolikt tagen ur ICA kurirens Buffet nr 11, då en sådan låg oblygt uppvikt på köksbänken (eller om det var gästen som oblygt kastade sig över receptet, sanningen ligger hos betraktaren). Vansinnigt god var den - jag måste tillstå att jag åt upp en fjärdedel av hela pajen och då var det ändå en väldigt generöst tilltagen paj....

Pecanpaj
  • 3 dl pecannötter (150 g)
  • 30 g smör
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mörk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl farinsocker
  • 2 msk vetemjöl

Pajdeg

  • 200 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • iskallt vatten
  • salt
Skär smöret till pajdegen i tärningar och mixa ihop med övriga ingredienser till pajskalet. Låt vila i kylen 1 timme.
Smält smöret och vispa äggen med smöret, sirapen, båda sockersorterna och vetemjölet. Tillsätt nötterna. Kavla ut degen på ett mjölat undeerlag och klä in en 28 cm i diameters pajform med degen. Nagga med en gaffel. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 40-50 minuter i 150 grader C.
Pajen serverades med en egenhändigt gjord glass. Hur glassen gjordes förblir en hemlighet, men en glassmaskin, grädde, nötter och farinsocker tycks ha involverats i själva skapelseprocessen. Och litet silversockerkulor som dekoration. Anders slukade halva resultatet...
Under den timslånga promenaden hem somnade Arvid och Sigrid i sina vagnar så Anders och jag kunde påbörja planeringsarbetet. Det viktiga är inte att deltaga, utan att vinna...

1 kommentar:

  1. Kul idé! Det bor en vinnarskalle i oss alla! Glöm inte att ha lite trevligt också och kanske njuta lite av maten... ;-)

    SvaraRadera