lördag 10 juli 2010

Trefika med bullar och kakor...

Denna sommar går mycket Arvids väg. Det finns en hel del trevliga barn, och föräldrar, i närområdet...Idag passade vi på att bjuda över några av dem på litet fika...
Lingonkakan, längst upp till vänster, har Anders beskrivit tidigare. Det har nämnts förr, men är väl värt att poängtera - den är vaaaaansinnigt god.

Kanelbullarna nere till vänster och vaniljkammarna högst upp till höger görs på samma grunddeg:
Kanelbullar, ca 40 st
Deg
  • 150 g smör
  • 5 dl 3 procentig mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • ca 12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk kanel

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
Smält smöret och rör ner mjölken till den temperatur av ca 37 grader Celsius. Rör ut jästen och blanda ner samtliga torra ingredienser (2/3 av mjölet). Blanda ordentligt och ställ att jäsa i cirka 30 minuter till dubbla storleken. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över socker och kanel. Rulla samman till en rulle. Skär i jämnstora bitar, ca 2-3 cm. Lägg dem med snittytan uppe och mot bakplåtspapperet på plåten. Låt jäsa under 30 minuter. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader C. i cirka 10 minuter.

Vaniljkammar, cirka 30 stycken

Deg

  • Samma som ovan

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk vaniljsocker

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Smält smöret och rör ner mjölken till den temperatur av ca 37 grader Celsius. Rör ut jästen och blanda ner samtliga torra ingredienser (2/3 av mjölet). Blanda ordentligt och ställ att jäsa i cirka 30 minuter till dubbla storleken. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över socker och vaniljsocker. Vik den vänstra 1/3 av delen över mittendelen. Vik den högra 1/3 delen av degen över mitten. Skär i jämnstora bitar, ca 5 cm. Skär 4 lika stora "fransar" på ena sidan och tryck ihop den andra sidan så att man ser "kammen". Lägg på bakplåtspapperet på plåten. Låt jäsa under 30 minuter. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader C. i cirka 12 minuter.

Banankaka

  • 100 g smör, smältes och svalnas något.
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 2 bananer
  • 1 dl kallt kaffe.

Mosa bananerna och vispa samman alla ingredienser. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader C. i cirka 50 minuter.

1 kommentar:

  1. Tror jag kommer över på e fika...:D vi flyttade från en sekelvåning mitt inne i centrala Norrköping till Bossgård i slutet utav november, så här ska i veta att det gått undan..:D hoppas ni har en skön sommarhelg, kram

    SvaraRadera