fredag 16 april 2010

Entrecôte med Grönmögelostlasagne

Det här är litet av barnens favorit hemma hos oss (vid sidan av blodpudding, tacos och risgrynsgröt). Det enda som behöver litet extra bearbetning här är grönmögelostsåsen - resten sköter sig själv i ugnen.

Entrecôte, 6 pers
  • 900 g entrecôte
  • 2 msk soya
Marinera köttet i rumstemperatur i soya i ca 2 timmar. Ställ sedan in i en 125 grader C. varm ugn med en stektermometer instucken i köttets tjockaste del. Det är färdigt då köttets innertemperatur når 65 grader C. Ta ut köttet ur ugnen och svep in i folie.
Grönmögelostlasagne
Grönmögelostsåsen
  • 1 liter 3%ig mjölk
  • 2 msk mjöl utrört i litet kallt vatten
  • 300 g grönmögelost
  • salt och peppar efter smak

Koka upp mjölken och rör ner mjölvätskan. Låt koka upp och blanda ner osten.

Grönsaksblandning (mellanlager i lasagnen)

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, finhackas
  • 1 röd paprika, tärnas
  • 1 gul paprika tärnas
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 300 g färsk spenat

Stek löken gyllenbrun i smöret. Tillsätt sedan paprikorna och buljongtärningarna och stek några minuter på medelhög värme. Tillsätt spenaten.

  • ca 10-15 Lasagneplattor
Täck botten av en ugnsfast smord form med ostsåsen. Varva mellan ett lager med lasagneplattor, ett lager med grönsaksblandning och ett lager med ostsås. Avsluta med ett lager ostsås. Grädda i 150 grader C. i ca 1 timme. (Alternativt: grädda samtidigt som köttet i 125 grader C. Då köttet väl är färdigt tar Du ut detta och lindar in det i folie, höjer temperaturen till 175 grader C. och gräddar klart lasagnen tills en frasig yta har bildats på denna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar