fredag 5 mars 2010

Moules mariniéres

När Arvid, 3 år, fick syn på vad som fanns i grytan utbrast han; "Men, det är ju samma mat som vi åt hos moster Eva". Vilket minne barn har! Det var helt riktigt, jag har gått och haft musslor i bakhuvudet ända sedan syrran bjöd på det för närmare en månad sedan. Dessvärre saluför butikerna i vår närmiljö inga färska musslor i nät och att bara köpa musslor i konservburk, vore förstås möjligt, men hur spännande vore det? Så igår, sprang jag på en riktig fiskdisk!!!!
Moules mariniéres, 2 pers (Arvids och Sigrids ätande var försumbart)
  • 2 nätpåsar färska musslor med skal
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 5 dl matlagningsvin
  • 2 dl vatten
  • vitpeppar efter smak
  • 1 dl klippt persilja

Kontrollera först att alla musslor lever, de som inte sluter sig ska Du kasta. Borsta skalen och skölj musslorna rikligt med kallt vatten.

Skala och hacka löken och fräs den i smöret i en rymlig gryta! Häll i vin ,vatten, persilja, peppar och grädde och koka upp. Se till att spadet verkligen KOKAR då Du häller i musslorna, så slipper de lida onödigt länge. Koka musslorna i stark värme under lock, tills skalen öppnar sig, i cirka 5 minuter. Skaka på grytan emellanåt.

Servera musslorna med spad i djupa fat och ät med sked eller ett musselskal. Servera med baguetter och vitlökssmör eller med friterade potatisklyftor och saffransmajonnäs...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar