onsdag 31 mars 2010

Gravad lax

Gravad lax är ett måste på vilket påsk- eller julbord värd namnet. Gärna däremellan likaså. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv. Dock tar det ca 2 dagar att grava - så börja 2 dagar före Du ska ha den. Köp en hel stor lax om Du har möjlighet (och tror att det går åt). Annars går det bra med mindre storlekar. Dela på mitten och ta bort eventuella ben med pincett.

Gravad Lax
  • 2-2,5 kg lax
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 msk vitpepparkorn, något krossade
  • 1 kruka dill, klipp hela dillvippan i ca 1 cm långa strån

Lägg ena laxsidan med köttsidan uppåt. Blanda samman socker, salt och vitpeppar. Klappa in i fisksidan och strö över dillen. Lägg på andra laxbiten och lägg dem i en plastpåse. Lägg in i kylen. Nästa dag vänder Du på den i kylen. Efter två dagar är det dags att skära upp och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar