fredag 26 mars 2010

Boeuf bourguignon

Mobiltelefoner, bärbara datorer, kaffe i plastmugg på stående (springande?) fot, skynda, skynda. Ibland slår det en vilket stressigt samhälle vi lever i. Sådana stunder kan det vara skönt att göra något som känns så där riktigt ursprungligt och rogivande - som att ställa sig att göra boeuf bourguignon som ska småputtra på spisen i en timme eller två. Lördagskvällen till trots så blev det inget vin - både Lena och jag var för trötta.

Boeuf bourguignon, 8 personer
1 kg fransyska
280 g bacon
2 morötter
5 schalottenlökar
15 champinjoner
3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vetemjöl
750 ml rött matlagningsvin
salt
peppar
1 tsk socker
1 lagerblad
1 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja

Klipp baconet i småbitar och bryn det i en stor gryta tillsammans med morötterna, lökarna och champinjonerna.
Skär nötköttet i tärningar (med sidlängden 3 cm) och stek - i omgångar - i en stekpanna med rapsoljan i.
Lägg därefter ner köttet i grytan.
Finhacka vitlöken och för ner den i grytan.
Tillsätt mjölet. Rör om väl.
Häll i vinet. Koka upp.
Salta och peppra.
Häll i socker, lagerblad, timjan och persilja. Rör om väl.
Låt sjuda på svag värme i minst en timme.

Servera!

1 kommentar:

  1. En rätt som jag älskar, jag tycker om rens smaker i matlagning och älskar klassiska rätter, är inget för massor utav kryddblandningar, vill att råvarorna ska framträda, ha en skön helg, kram

    SvaraRadera