onsdag 27 januari 2010

Postgårdsromantikerns vintips 1

Masi Amarone Costasera 2006 (nr 2345), 269 kr
Masi är ett familjeföretag som drivs av familjen Boscaini. Man har vingårdar framför allt i trakten kring Verona i norra Italien. Men även i Argentina är man på plats och producerar vin.
Masi gör viner i alla prislägen, men det är ändå för sina goda amaroneviner som vi postgårdsromantiker verkligen uppskattar Masi.

Costasera, som för övrigt betyder "kvällssluttning", är det billigaste av Masis amaroneviner.
Hur ett vin som kostar 269 kr kan vara billigast av fyra i sin genre låter kanske konstigt, men har sin förklaring. Att göra amaroneviner är kostnadskrävande. Bland annat låter man druvorna torka på mattor av bambu i lokaler där både temperatur och fukthalt övervakas väldigt noga.
Det här vinet har varit en favorit hos oss lika länge som vi varit tillsammans. På vår bröllopsresa för snart fem år sedan, satt vi på vår stora, alldeles egna, hotellterrass i Garda vid Gardasjön och drack Costasera. Till detta åt vi bröd med tomater, pesto (Lena jublade!), basilika, mozzarella och olivolja. Trots att vi sprang varannan morgon under hela resan gick vi upp flera kilo i vikt! Konstigt?!
Är det då bara på grund av nostalgiskäl vi rekommenderar detta vin? Nej då, nej då, alls icke!
Årgång 2006 är helt underbar! Den har mer chokladton än vad vi minns från tidigare årgångar. Denna smak av bitter choklad som lever kvar länge i eftersmaken tillsammans med den mer omedelbara körsbärssmaken och hettan från den höga alkoholhalten (15%), resulterar i ett underbart vin. Som att sitta framför en brasa med en värmande filt. Men med filten på insidan av kroppen istället!

1 kommentar:

  1. Hur mkt kunskaper har ni egentligen när det gäller vin...:) blir så imponerad, här är man insnöad....tog mig inte till jobbet idag, kram

    SvaraRadera