måndag 25 januari 2010

Lampor, kristallkronor, malmkronor och fler lampor

I helgen var vi bjudna på middag hos min syster Eva. Vad hon bjöd på, tänkte jag inte skriva om här, utom möjligen att det var riktigt gott. Nej, jag tänkte skriva om hennes hem, eller snarare hennes lampor. Lampor är en av alla saker hon vurmar särskilt för. Det märks. Jag har tagit mig friheten att visa ett axplock här.

Några av dem för tankarna till ett museum - andra går raka vägen till "Svenskt Tenn"...
Kristallkronan var nyrengjord- syrran hade sett hur man skulle gå tillväga på ett TV program. Man skulle blanda vanligt handdiskmedel och vatten och spraya på kronan och låta det dropptorka, med tidningspapper som täckte golvet under.
Själv har jag (visserligen inte på långt när en lika gigantisk krona) provat en kristallrengöringsspray som lampaffärerna saluför. Den variant jag köpte gav snarare en ful hinna på kristallerna, att jag fick gå runt med fuktad duk efteråt och ta bort. Kändes ganska onödigt...
I biblioteket återfinns denna gigant, inköpt på auktion för ganska många år sedan...
I ett hörn står en majolikalampa. Majolika kommer från det italienska ordet för Mallorca – Maiolica.
I hallen tronar två enorma lampor, båda från jugenstidens era. Jag fotograferade tydligen bara ena. Det kan kanske underlätta att hon har dryga 4 meter i takhöjd...Själv letar vi efter en jugendlampa till hallen med ljus och lykta. Tyvärr tycks de flesta i den stilen kräva en takhöjd långt över de 2,80 som vi har i hallen...
En trehövdad armatur från svenskt tenn...
Jugend ligger henne varmt om hjärtat... Den här malmkronan har glödlamporna finurligt lagda i snäckskalsliknande hållare.
...Svenskt tenn likaså.
Tyvärr är jag inte en tillräckligt god fotograf för att ge hennes saker rättvisa.

1 kommentar:

  1. Ett vackert hem verkar hon ha din syster och nog har hon ljuvliga lampor...:0) hoppas er måndag är bra, kramen

    SvaraRadera