söndag 24 januari 2010

Amarone och oxfilé - höjdpunkterna i kvällens 3-rättersmeny

Förrätt: Tomater, mozzarella och basilika
Varmrätt: Oxfilé med potatis- och kålrotspuré
Efterrätt: Hallon och vaniljglass
Vinval: Masi Amarone Costasera 2006 (nr 2345)

Efter en arbetsvecka med tidiga morgnar blev det äntligen fredag. Dags för lite fredagsmys med god mat och gott vin. Gott men inte för avancerat. (När Lena var ute och sprang i vårt spår som finns strax utanför knuten passade jag på att hälla upp vinet som hon skulle få gissa vad det var). Servettbrytningen hittar Du här. Förrätt:
  • 5 skivade tomater
  • 2 förpackningar mozzarella
  • 6 matskedar olivolja
  • 1 kruka basilika
  • lite salt

Enkel att göra enligt följande beskrivning: Skiva tomaterna och osten. Placera tomat- och ostskivorna om vartannat så att de bildar en cirkel där de ligger som fallna dominobrickor. Ovanpå på detta strös basilikablad och lite salt. Ringla slutligen över olivoljan.

Varmrätt:

  • 600 g oxfilé (hängmörad)
  • 2 krm svartpeppar
  • smör att steka i
  • 10 enbär (kluvna)
  • 2 dl rött matlagningsvin
  • 4 msk viltfond
  • 1 dl blötlagda (ursrungligen torkade) trattkantareller
  • 1 tsk salt

    Potatis- och kålrotspuré:
  • 1 kålrot
  • 7 potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Skär köttet i mindre bitar (1 gånger 1 cm ungefär). Peppra och lägg ner dem i en stekpanna (stor) innehållandes smör att steka i.
Stek någon minut. Vänd bitarna och stek någon minut till.
Salta köttet och lägg i svampen och enbären. Häll i vin och fond och stek i 5 minuter (tills köttet blir precis genomstekt).

Skala potatisen och skär bort kålrotens hårda yttre. Dela allt i småbitar och koka i 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och salt. Stöt sönder med trägaffel.

Servera med lingon. Efterrätt: Här fick det bli enklast möjligt med vaniljglass och hallon från affärens frysdisk.

Vin: Masi Amarone Costasera! En stående favorit hos oss som vi inte druckit på ett tag nu. Smaken dominerades av körsbär och mörk, bitter choklad. Just chokladsmaken hängde kvar i eftersmaken på ett närmast beroendeframkallande sätt. Gott, så gott!

1 kommentar:

  1. Nämen jösses så gott det ser ut!

    Mums!

    Här inne hos dig blir man alltid så frestad av allt gott du visar!

    Tusen tack för dina uppmuntrande ord!

    Ha en finfin vecka
    Kram

    Flisan

    SvaraRadera