söndag 31 januari 2010

4-rätters meny med 7 olika viner i glasen....

Denna glitterkalla, men soliga, januaridag hade vi dukat med årstiden i åtanke. Servettbrytningen hittar Du här.
Meny
Grön ärtsoppa med rosenbröd
Ugnsrostade grönsaker med jordärtskockspuré
Smördegsinbakade fläskfilé-och gorgonzolaknyten med potatisgratäng
Tiramisù Gigantus

Vi delade in dryckerna om 3 olika "flighter" där varje "flight" innehöll 2 olika viner att jämföra och fundera över; land, druva och pris.
Drycker
Flight 1
Vin d'Alsace Riesling (2007) (gåva av en tidigare generös gäst) av Pierre Chanau i Alsace, Frankrike (100% Riesling)
"Heritage Series", Riesling (2007) (gåva från generös syster, boendes i Kanada) från Peller Estates, Okanagan Valley i Kanada (100% Riesling)
Den här provningen var mycket svår. Jag tror faktiskt inte att någon gissade rätt. Kraftigt ekad chardonnay hördes till exempel om det kanadensiska bidraget. Fast inte så illa som det låter - det VAR SVÅRT! Likväl lät det som om samtliga gäster skulle ha köpt flaskorna OM de funnits bland systembolagets sortiment. Rieslingen smakade som Alsaceriesling brukar smaka - och när alla väl satt på facit kändes glasklart; hög syra med smaker av mineral, gröna äpplen och citron....
Flight 2
Lat 42 Gran Reserva (1999) (nr 12679) av Torre de Oña i Rioja, Spanien (Tempranillo 100%)

Moebius Tempranillo (2007) (nr 6511) av Bodegas Santa Ana, i Mendoza, Argentina (Tempranillo 100%)

Här prickade nästan samtliga in Riojan. Vi har sagt det förr, Rioja känner vi svenskar igen. Lat 42 visade sig dessutom vara en närmast parodi på Rioja (fast i positiv mening); allt man förknippar med Rioja återfanns här, inte minst smaken av vanilj. Vår argentinske vän var desto svårare att pricka in...

Flight 3

Conde de Valdemar Reserva (nr 7512) (2004) av Martínez Bujanda (Tempranillo 85% och mazuelo 15%)

Ochoa Tempranillo Crianza 2005 (nr 74305) (2005) av Bodegas Ochoa i Navarra, Spanien (Tempranillo 100%)

En gäst gissade faktiskt rätt på Riojan (på sitt papper), men tänkte i sin enfald att så inskränkta kan väl ändå inte värdparet vara att de fortsätter med vare sig temperanillo eller Rioja. Men det kunde värdparet....Tempranillovinet från Navarra hade en helt annan karaktär, robustare i sin framtoning.

Bonus

Bin 555 Shiraz (gåva från en generös tidigare gäst. Finns dock på systemet: nr 6829) från Wyndham Estate, South Eastern Australia, Australien

En av gästerna gissade med en elefants envishet på druvan Syrah/Shiraz oavsett vad som fanns i glasen. Slutligen vart det det...Grön ärtsoppa

  • 1 kg frysta gröna ärtor
  • 1,5 liter vatten
  • 4 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 7,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Koka upp ärtor, vatten och buljongtärningar. Låt koka i 2 minuter.

Mixa soppan med stavmixer. Blanda smör och mjöl i ett glas. Blanda och häll därefter under kraftig vispning ner blandningen i kastrullen med ärtsoppa.

Häll i vinet och grädden. Salta och peppra. Färdigt!

Hur Du gör Rosenbrödet hittar Du här.

Ugnsrostade grönsaker med jordärtskockspuré

  • 2 zucchini
  • 10 salladslökar
  • 2 röda paprikor
  • 2 gröna paprikor
  • 15 champinjoner
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar

Jordärtskockspuré

  • 1,25 kg jordärtskockor
  • 4 msk smör
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 tsk salt
  • 15 droppar tabasco

Skala jordärtskockorna och koka dem i 20 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och creme fraiche. Mixa med stavmixer. Tillsätt slutligen salt och tabasco (droppvis) tills du tycker purén har lagom mycket "drag".

Skär zucchinin i skivor med en knapp centimeters tjocklek. Dela salladslökarna, kärna ur paprikorna och dela i mindre bitar. Dela champimjonerna i fjärdedelar.

Placera grönsakerna på en plåt och ringla olivolja över. In med dem i ugnen, som är inställd på grill och håller en temperatur av 250 grader C, i 20 minuter. Tag ut, salta och peppra. Huvudrätten rönte mycket uppskattning. Den blev faktiskt riktigt lyckad. Potatisgratängen finner Du här.

Det var dock de i smördeg inbakade fläskfilé- och gorgonzolaknyterna som fick närmast stående ovationer av gästerna. Jag började faktiskt redan klockan 6 på morgonen med marineringen, så det kan ju vara bra att ha litet tid på sig - det tar inte särskilt lång tid att göra dem, men låta den marineras i 3 timmar tar ju sin tid även om man inte behöver passa på dem...

Smördegsinbakade fläskfilé- och gorgonzolaknyten, 12 port
Steg 1
  • 3 längor fläskfilé á 600 gram styck
  • 1 dl soya
  • 1 dl olja
  • salt och peppar
Dela fläskfiléerna i 12 delar och lägg i en plastpåse där Du även häller i olja, soya, salt och peppar. Försegla påsen och blanda ingredienserna i påsen väl. Låt marinade verka i 2-3 timmar.

Steg 2
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 gul paprika, tärnad
  • 1 röd paprika, tärnad
  • påsinnehållet från steg 1
Stek löken och paprikorna och påsinnehållet tills fläskfiléerna är riktigt genomstekta. Låt svalna.

Steg 3
  • De kalla, stekta fläskfiléerna och grönsakerna från steg 2
  • 1 kg gorgonzolaost, fördelade i 12 delar
  • 12 smördegsplattor

Kavla ut smördegsplattorna. Lägg 1 bit gorgonzola, 1 bit fläskfilé och 1/12 av grönsaksfräset i mitten och förslut kanterna på smördegsplattan. Gör likadant med alla 12 smördegsplattor.

Grädda (det går att grädda dubbelt (en plåt uppe och en på en vals längre ner i ugnen), åtminstone i vår ugn och då gäller det sannolikt för andra ugnar också) i 200 grader Celsius i 15-20 minuter, medan Ni avslutar föregående rätt (så att inte smördegen hinner bli ful och tråkig).

Efterrätten Tiramisú Gigantus var väldigt god. Receptet hittar Du här. Dessvärre tycktes den alltför mäktig för våra gäster - hälften blev kvar!!!?

1 kommentar:

  1. Hallå Anders, tyvärr är dom sålda, dom gick med en gång..har lagt ut ett par väldigt vackra som är vanliga stakar, har inga med tre ljus inne just nu, men du har ju 600 andra varor att välja på....så kanske du finner något annat, eller annars mailar du vad hon gillar så ska jag se vad jag har i stora lagret....) viola@romantiskating.se, kram

    SvaraRadera