onsdag 9 december 2009

Julgodis: pepparkakstryffel, vit limetryffel, wienernougat och ischoklad

I höstas var jag och en väninna ute och promenerade ett antal gånger. Vi pratade om allt mellan himmel och jord, plockade svamp och jag vet inte allt (promenaderna snittade kanske 2-2,5 timmar och på den tiden hinner man gå igenom en hel del). Bland annat berörde vi ämnet Julgodis. Nå man behöver ju inte bara prata om det. Idag hade vi bestämt oss för att praktisera våra teoretiska kunskaper i ämnet.


Pepparkakstryffel
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Garnering: kakao

Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme. Rör i kanel och kardemumma. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen. Forma runda tryfflar med en tesked. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.
Vit limetryffel

  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1 msk limejuice

Garnering: florsocker och finhack av limeskalet

Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smör samt juicen från limen. Häll massan i en form och låt stelna i kylen. Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och händerna. Rulla kulorna i florsocker ock limeskalshack. Förvara tryffeln i en burk med lock.

Ischoklad
  • 250 g mörk blockchoklad,
  • 125 g kokosfett
Bryt chokladen i bitar, lägg dem och kokosfett i en skål. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så choklad och fett mjuknar. Blanda och häll upp i ischokladformar. Ställ dem kallt så chokladen stelnar. Förvara ischokladen svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager. För en exaktare beskrivning av wienernougaten (med alla extrafinesser), gå in här
Wienernougat
  • 250 g nougat
  • 125 g mörk choklad
  • 100 g skållad och mald mandel

Skålla mandeln och ta bort skalet. Fyll en kastrull till hälften med vatten och sätt i en värmetålig skål som passar kastrullen. Bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i skålen. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. När chokladmassan är flytande blandar du ner den malda mandeln. Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper.Då massan har stelnat skär Du upp dem i små rektanglar som du sveper in i bakplåtspapper. Bör förvaras i kyl.Arvid och Sigrid fick hålla tillgodo med leklera. Det var nog roligt, ett tag. Men vad var var det som deras mammor höll på med på köksbordet? Knäck hade vi också tänkt ge oss på, men knäckformarna var som bortblåsta. Vi letade som besatta. Slutligen blev tiden för knapp - det blev dags att hämta våra äldre telingar på dagis. DÅ hittade Pernilla formarna.

I en låda som jag hade påstått att jag redan hade letat i. ..

1 kommentar:

  1. Kommer förhoppningsvis förbi med knäcken någon dag! Men wienernougatsreceptet kunde väl inte bli mer exakt än så? Nåväl, nu finns det i alla fall i dubbla upplagor. Kvällens chokladprovning här hemma tydde på att den kan förtjäna det. Så mycket gott vi (mest du...)fick till!

    SvaraRadera