lördag 19 december 2009

Julbord på Edsbacka krog!

Sveriges första restaurang med två stjärnor i Guide Michelin, Edsbacka Krog, stänger den 27 februari 2010. När vi fick höra den nyheten var det helt plötsligt självklart var vi skulle förlägga årets julbord!
Vi har som tradition med några vänner att äta julbord varje år. Förra gången var vi på Gällöfsta och förutom julbordet unnade vi oss även en övernattning. Vi hade tänkt oss ett liknande arrangemang även i år. Men så dök alltså nyheten om Edsbacka Krog upp och på den vägen är det! Att inte övernatta går ju bra om man inte har alltför långt hem efter julbordet när man är mer än lovligt däst. Vi åkte faktiskt kommunalt för att slippa sladda runt med bil i snöovädret.
Dessutom kunde då både Lena och jag prova rödvin till lutfisk, vilket var något som de på Edsbacka Krog själva rekommenderade.
I menyn fanns rekommendationen att fördela julbordet på nio olika turer enligt följande:

1) Sill- och strömmingsinläggningar, knäckebröd och ost.
2) Fisk, skagenröra och rom samt krämiga såser.
3) Korvar, syltor, patéer, sallad, julskinka och
vörtbröd.
4) Lutfisk och dopp i grytan (Vi drack vinet "2005 Chateau La Croix Bonneau St-Emilion" till lutfisken)
5) Småvarmt: Köttbullar, prinskorvar, Janssons frestelse, revbensspjäll och omelett.
6) Ostar, nötter och marmelad.

7) Risgrynsgröt
8) Desserter
9) Godis, kakor och frukt samt kaffe.

Ett mycket bra upplägg, visade det sig! Vi tänkte tillämpa något likande på julafton, fast då fördelat på en jullunch och en julmiddag.
Christer Lingström själv var på plats denna lördag och besökte oss i det separata rum vårt sällskap intog julmaten i. (Perfekt när flera barn är med!)Christer berättade att han skulle öppna Edsbacka Bistro även i Strängnäs (finns redan ett Edsbacka Bistro tvärs över gatan från Edsbacka Krog sett) och att han efter 27 år var mätt på att driva en krog med mat på stjärnnivå. Han tyckte också att det skulle bli skönt att slippa den press som det faktiskt innebär att driva en restaurang med stjärnor i Guide Michelin. På frågan om vad som skulle hända med lokalerna när Edsbacka Krog stänger svarade Christer blixtsnabbt att McDonalds skulle öppna en hamburgerrestaurang där. Christer, Christer, din skämtare! Den gick vi på för någon kort sekund.

5 kommentarer:

  1. Trevligt det låter! Att det smakade bra skriver ni inte, men det är kanske en självklarhet på Edsbacka krog :-). Skönt med eget rum när barnen är med!

    SvaraRadera
  2. Vi glömde visst bort det! :-D Det var väl värt ett besök - i synnerhet den mjälla lutfisken, med den gröna ärtpuren. Visste inte att lutfisk kunde vara så LEN!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Såg att du lämnat en kommentar hos mig ang. ett sillrecept. Det är inget jag har lagt ut. Hittade inte heller bloggen du varit inne på när du hittade det. Skulle vara interessant att se eftersom det var hänvisat till mig. Hoppas att du hittar den som lagt ut det.
    Hälsningar
    Ulrica

    SvaraRadera
  4. Åh, så trevligt med julbord! Min syster har jobbat på Edsbacka i många år så jag har haft förmånen av njuta av deras julmat flera gånger

    Må gott!
    http://husprojektet.bloggplatsen.se

    SvaraRadera
  5. Åh du hade varit inne hos Anna. Recepet är hennes så kolla med henne du så går det säkert bra.
    Hälsningar
    Ulrica

    SvaraRadera