onsdag 25 november 2009

Raggsockor i dockstorlek att hänga på kakelugnen

För några år sedan var maken, jag och några vänner på Gällöfsta och åt julbord. Förutom att maten var superb (Har någon ett recept på blåbärssill är jag idel öra), rummen kanske något mer åt det spartanska hållet, så hade de smyckat den öppna spisen i biljardrummet med små sockor som hängde på ett rep. Det såg såååå sött ut!

"Det där MÅSTE jag göra hemma.", tänkte jag. Dessvärre har jag inte hittat något lämpligt mönster. Men nu, efter diverse försök, har jag äran att få presentera: "Det ultimata mönstret för mycket små raggsockor"
Garn: Raggsocksgarn
Stickor: Nr 2,5
Lägg upp 12 maskor på rundsticka 2,5.
sticka resår 1a 1r så långt skaft man önskar, jag själv har stickat från 10-20v. När resåren är färdig, sticka ett rät varv. Hälen: Plocka upp 2m och sticka ytterligare 5 maskor och plocka upp ytterligare 2 maskor (9 maskor utgör hälen). Vänd på arbetet och sticka från baksidan avigt på dessa 9 maskor. Vänd arbetet igen och maska av de två första maskorna (de Du lade till tidigare) sticka de övriga 7 maskorna. Vänd arbetet och maska av de två första maskorna (de Du lade till tidigare). Sticka de övriga maskorna. Vänd arbetet. Nu stickar Du så många varv Du vill ha för att få en "fot". Du ska ha sammanlagt 12 maskor nu. Då Du vill avsluta sockan avmaskar Du varannan maska på ett varv, dvs Du har nu 6 maskor kvar. Sticka ett varv slätsticknig därefter och avsluta varvet därpå med att maska av samtliga kvarvarande maskor. Detta är grunden. Sedan kan Du ju variera med färger och mönster efter egen önskan.
Tanken var att de skulle placeras på kakelugnen...Inte riktigt genomförbart med Sigrid 16 månader i farten har det visat sig. (Vi törs inte använda kakelugnen denna vinter om man ska vara helt ärlig. Hörde på förskolan om ett barn i liknande ålder som Sigrid, som bränt sig rejält på en kakelugn. Nu hade de gått bra med flickan, tack vare snabbt ingripande från föräldrarna.)

Nå, raggsockorna är vackra att titta på även där de hänger på pianot...

5 kommentarer:

  1. hejsan!
    Jag blev så himla glad för din rara kommentar inne på min blogg, Tusen tack!

    Sen blev jag så lyrisk över att din dotter heter Sigrid. Det har alltid varit mitt favoritflicknamn. Det var också Sigrid vi kallade min för mage när jag var gravid för över 15 år sedan( tänk vad tiden går fort!) När vår dotter sedan väl var född så ville min man absolut inte döpa henne till Sigrid trots att jag bönade och bad. Så hon fick heta Sigrid i andranamn i stället.

    Men fortfarande är Sigrid mitt favoritnamn. Så vackert!

    Dina små strumpor är helt bedårade också. Jag blev såååå avundsjuk! De är bara så häftiga!

    Stor kram

    Flisan

    SvaraRadera
  2. Jag har recept på blåbärssill om du är sugen!

    http://husprojektet.bloggplatsen.se

    SvaraRadera
  3. Hej! Är så glad att jag hittade hit till din fantastiska blogg! Så mycket spännande att läsa. Vill också tacka för det underbara mönstret på dessa små strumporna. Lagom pyssel i soffan nu när jag är hemma och förkyld. Har aldrig stickat strumpor förut och dessa var inte svåra och tog inte lång tid. Tack!
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  4. Tack ska du ha Maria! Jo, raggsockorna var/ÄR väldigt söta och väldigt roliga att ta fram lagom till jul.
    //Lena

    SvaraRadera