söndag 18 oktober 2009

Italiensk fyrarätters - That´s amore!

Visst är det något speciellt med Italien ändå? OK, Frankrike har väl bäst viner totalt sett. Och är inte italiensk mat lite väl rustik och enahanda? Olivolja hit och olivolja dit. Vitlök, basilika och tomater, pasta.....

Men om vi ser måltiden som helhetsupplevelse istället? Blir bilden annorlunda då?
Definitivt! Ta bara den 4-rätters middag som jag försöker beskriva här. Ingen av de enskilda rätterna är märkvärdig på något sätt. Men krydda med ett gott rödvin med mycket värme, rödvitrutig duk med gröna servetter, dämpad belysning och en en falsksjungande kock som skrålar "Åh, en sån natt, en sån underbar natt som vi kallar bella notte...". Helheten har plötsligt blivit större än de ingående delarna!

Recepten till de fyra rätterna är hämtade ur boken "30 menyer" och den här menyn heter "Minnen från Sicilien". Till detta ett härligt russin- och chokladsmakande Amaronevin.
Amarone? Görs inte det i norra Italien?, tänker vän av ordning. Jovisst, men Amaroneviner är så goda att det här vinet fick dispens, trots att det inte är från Sicilien.

1) Små tomatpajer.
Philapelphiaost och matlagningsyoghurt blandas och stryks ut på smördeg. På med körsbärstomater, olivolja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar.
10 minuter i ugnen (225 grader).
Färdigt!

Vinet heter Amarone Classico (2006), Ca´Montini heter producenten.

2)Spaghetti från Trapani.
Till spaghettin blandar man ihop tomater, sötmandel (skållad och skalad), basilika, olivolja, vitlök, chilipeppar, socker och salt. Allt utom tomaterna mixas. Lite parmesanost och rätten är klar!
Godaste rätten!

3)Kalvschnitzel med marsalasås.
Vänd schnitzlarna i mjöl. Salta och peppra.
Stek i olivolja. Inte för länge dock.
Såsen var väl sisådär, så den kan vi utelämna.


4) Pinjeäppelkaka.
Fördelen med fyrarätters är att man är ganska mätt när det är dags för efterrätt.
Och då äter man ju mindre av denna... (kalorier, kalorier....).
I den kaka, som gräddades i 175 grader i 30 minuter, ingick: äpplen, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, mandelmassa och pinjenötter (inte oväntat).
God, så god. Men vi var mätta!
Kvällen avslutades med ett avsnitt ur den australienska 80-talsserien "Tillbaka till Eden".
Fortfarande riktigt bra! Det är inte alla TV-serier som klarar av att åldras med värdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar